boot varen
Lago Maggiore

Regels

Op het Lago Maggiore gelden specifieke regels voor het varen met motorboten. Het is vereist dat elk boot naast de algemene toelating ook een lokale aanmelding voor het Lago Maggiore kan aantonen. Daarnaast zijn er voorschriften met betrekking tot maximale snelheden en vastgestelde verboden gebieden. Op deze pagina bieden wij u een kort overzicht van de geldende regelgeving, om te zorgen dat uw verblijf op het water aangenaam en volgens de regels verloopt.

lokale toelating

In principe hebben alle boten vanaf een lengte van 2,50 meter, naast hun bestaande vergunning, ook een vergunning nodig voor de Lago Maggiore. Deze vergunning kan aangevraagd worden bij verschillende kantoren rond de Lago Maggiore.
Als u vakantie viert in Zwitserland, dan moet u uw boot in Zwitserland registreren.
Als u uw vakantie doorbrengt aan de Italiaanse kant van de Lago Maggiore, dan moet u uw boot in Italië registreren.
Wij nemen graag de registratie voor u uit handen.

Snelheid

Het bevaren van de kuststrook tot een afstand van 150 meter is niet toegestaan! Het doorkruisen van deze strook is alleen toegestaan onder een hoek van 90 graden over de kortste afstand. De doorvaart mag met een maximumsnelheid van 5 knopen of maximaal 10 km/u.

Buiten deze kuststrook mag de maximale snelheid 45 km/u (ongeveer 25 knopen) bedragen.

Een uitzondering geldt voor vaartuigen die ’s nachts alleen uitgerust zijn met een wit rondomschijnend licht. Deze moeten ’s nachts langzamer varen.

Jetski

Op het Zwitserse deel van het Lago Maggiore is het gebruik van jetski’s in het algemeen verboden. In Italië is het gebruik van jetski’s toegestaan, maar er zijn veel lokale verboden en ook tijdgebonden beperkingen.

Jetskiën is toegestaan van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. De bestuurder van de jetski moet ook een minimale afstand van 150 meter tot de kust en de eilanden bewaren. Daarnaast is het dragen van een zwemvest door de bestuurder onder andere verplicht.

Specifieke verboden gebieden voor jetskiën in Italië:
– Tussen het eiland Isola Superiore en Isola Bella
– Jetskiën is verboden in het gebied tussen deze eilanden en de tegenoverliggende kust, van Lido di Carciano tot Hotel Lido Palace.

Dit verbod geldt ook voor de volgende plaatsen aan de Piëmontese kant:
– Castelletto
– Dormelletto
– Arona
– Meina
– Lesa
– Baveno
– Cannero
– Cannobio

En aan de kant van Lombardije:
– Sesto Calende
– Angera
– Ispra
– Laveno
– Leggiuno

Andere gemeenschappen kunnen zich hebben aangesloten bij de verboden na de publicatie van deze informatie. Het is daarom raadzaam om voor de start van het varen te informeren naar de actuele regelgeving!